Gratis foto’s zoeken én vinden!

Het is een hele klus om geschikte gratis foto’s te zoeken én te vinden  voor je blog. Gelukkig zijn er diverse foto zoekmachines die het web afstruinen naar beeldmateriaal dat je gratis mag gebruiken. FindA.Photo is zo’n zoekmachine!

Gratis foto’s zoeken op FindA.Photo

Op de zoekmachine FindA.Photo kun je zoeken naar duizenden gratis foto’s die geplaatst zijn in het publiek domein of een Creative Commons Zero (CC0) verklaring hebben. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je deze foto’s gratis mag gebruiken. Je hoeft er niet voor te betalen, je hoeft geen toestemming te vragen voor gebruik van de foto en je mag de foto bewerken (inkleuren, bijsnijden, photoshoppen of wat dan ook) . Je mag deze foto’s zelfs voor allerlei commerciële doeleinden gebruiken.

Wikipedia omschrijft ‘Publiek Domein’ als volgt

“Publiek domein is een gangbare benaming voor de status van werken, zoals programmatuur, teksten, beelden en geluidsopnamen, die geheel vrij zijn van auteursrechten.”

En wat is dan een Creative Commons Zero verklaring? De site Creative Commons Nederland geeft de volgende uitleg:

“Door CC0 op een werk van toepassing te verklaren, plaats je dit werk als het ware in het Publieke Domein door afstand te doen van al je rechten voor zover dit wettelijk is toegestaan. CC0 is dus bedoeld voor werken die nog auteursrechtelijk beschermd zijn, maar waarvan de rechthebbende afstand wil doen van deze rechten.”

“Onder CC0 beschikbaar gestelde werken kunnen dus door iedereen voor alle doeleinden gebruikt worden en ook naamsvermelding is daarbij geen verplichting.”

Foto Zoekmachine FindA.Photo

FindA.Photo is een Engesltalige zoekmachine, dus je moet je zoekopdrachten in het engels intypen. Je kunt zoeken op collectie, bijvoorbeeld ‘action’, ‘landscapes’ of ‘technology’. Ook kun je zoeken op de bron, dat wil zeggen de beeldbank waar FindA.Photo, het beeldmateriaal vandaan haalt. Je kunt zelfs zoeken op kleur! Ook kun je natuurlijk zoeken op trefwoord. Er zit heel wat interessante en leuke foto’s tussen die je kunt gebruiken voor je eigen site. Zo heb ik onderstaande foto gevonden. Ik heb gezocht op de kleur blauw en FindA.Photo vond deze afbeelding op Unsplash van fotografe Lindsay Henwood.

Gratis foto
Gratis foto zoeken met FindA.Photo

Mocht het je niet helemaal duidelijk zijn hoe deze fotozoekmachine precies werkt. Bekijk dan hieronder de ‘How To Video’ die Computeridee maakte!

Meer gratis foto’s

Hou deze site in de gaten, want we publiceren regelmatig artikelen met tips en trucs en schrijven we over sites die gratis beeldmateriaal aanbieden. Mocht je een vraag of suggestie hebben, stuur ons dan een mailtje.

Bronnen: Computer IdeeVanaf de Zijlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s